Dayanılmaz hafiflik

| 30 Nisan 2013 Salı


”Ben kimim?” sorusunun yanıtını derinlerde arayıp bulmak diye tabir edilen ”benlik”. Kimilerinin çoook derinlere gömdüğü ve bulamadığı, kimilerinin de bulduğunu sandığı ”benlik”. Bugün benliğin farkına varmak ve ardından yok olmanın dehşetini yaşamak, sonra birden küllerinden doğmak hayata, yeniden varolmak vaktidir dedim. Sahip olduğumuz kimlikleri veya diğer adıyla etiketleri iyi birer ”biz özeti” olarak görmeyi diledim bugün. Erkek-kadın olmak, Türk-Kürt olarak, siyah-beyaz olmak…

Toplum olarak aşmaya çalıştığımız kimlikler her ne kadar bizi ”insanlaşmaktan” alıkoyan kimlikler gibi dursa da, aslında öz itibariyle düzene ait olan eylemlerdir ve olması zaruridir. İlyas Salman’ dan bir örnek verecek olursak Marksist olan Salman’ın bir sözü güzel bir özet olabilir : ‘İnsan doğar ve ailesi tarafından,çevresi tarafından yavaş yavaş giydirilir. Belli bir yaşa geldiğinde üstünde rengarenk bir gömlek vardır. Müslüman gömleği, erkek gömleği, milliyet gömleği…Eğer ki ‘’birey’’ olmak istiyorsa benliğe ulaşmak istiyorsa insan, bu gömleği söküp atmalı ve insanlık gömleğini giymelidir.Bazı insanların aşmaktan kasıt olarak her zaman kaybetmek, yitirmek, yaşatmamak olarak görürler ; ancak bana kalırsa, bizler bu kimliklerimize bize verildiği özüyle en temiz, en insani haliyle sahip çıkmak zorundayız. Bu kimlikleri insanlık potasında eritmek zorundayız. Ama günümüzde, çevremizde sadece bir renk gömlek giyen insanlar var. Kere ker (eşekçe) yaşamak hoşlarına gidiyor olacak ki biz benliklerimizden sıyrılmış, elekten geçirilmiş saf bir insanlık sunarken, biz gök kuşağının 7 rengini birden muhteva eden bir ışık hüzmesi sunarken, onlar yalnızca ak yada karayı görmeyi tercih etmekteler. Ahh ne de yorucu biliyor musunuz? Uzun lafın kısası: siyaset üstü bir siyaset nasıl ki rağbet görmüyorsa, kimlikler üstü bir kimlik de değer görmüyor.
Gelin biz kimliklerimizi aşmış olsak da ‘’enel hak’’ demeye yakın olsak da, kimselere bunu anlatmak için çırpınmayalım. Kör ve sağır kalmayı tercih edenler,yaşamda kapladıkları alanı belli edenlerdir.


0 yorum:

Yorum Gönder

Next Prev
▲Top▲